Individuele pijler

Particuliere fondsen

In tegenstelling tot wat men algemeen aanneemt, zit het geld dat bij een bank wordt geplaatst niet in een kluis. Banken gebruiken het geld van de beschikbare spaar- en lopende rekeningen voor grote investeringen. Daarbij vragen ze dan een grotere rente aan de nieuwe investeerder dan de interest die naar jou terugvloeit. Het is dus zo dat banken geld lenen en winst maken uit het vermelde renteverschil.

Zonder te weten waar je gedeponeerde geld in geïnvesteerd wordt, geef je je goedkeuring voor het financieren van een groot aantal ongekende instellingen. Helaas kan dit ook betekenen dat banken je geld gebruiken om in onethische industrieën te investeren. Deze industrieën omvatten de extractie van fossiele brandstoffen, wapenproductie en -handel, bedrijven die steunen op kinderarbeid, of de onethische behandeling van dieren.

We moeten onze banken duidelijk maken we onethische investeringen niet dulden. Neem het investeringsbeleid van je bank eens onder de loep. Vraag je bank in welke fondsen je geld is geïnvesteerd. Plaats vraagtekens bij de industrieën waarvoor ze kozen. Wees een actieve speler als het gaat om het gebruik van JOUW geld.

Stap 1: Onderzoek je bank

Kennis is macht, en kennis maakt het mogelijk beredeneerde keuzes te maken. Wetende hoe je bank omgaat met haar fondsen geeft je de mogelijkheid mee te sturen waar je geld naartoe vloeit.

Op bankwijzer.be kan je zien welk percentage van de totale investeringen van je bank naar ethische en duurzame industrieën gaat.

Meer informatie kan je bekomen op de website fairfin.be.

Stap 2: Bevraag je bank

Nadat je het investeringsbeleid van je bank hebt leren kennen, kan je je bank vragen naar de specifieke industrieën waarin je geld momenteel geïnvesteerd wordt. Elke bank draagt zorg voor het documenteren van haar investeringen. Een simpele ontmoeting met je bank zou duidelijkheid moeten verschaffen over waar je geld nu werkelijk is.

Schrijf jouw bank aan: formulier 

Voor meer inspiratie: http://www.fairfin.be/bancontact

Stap 3: Verplaats je geld

Nu dat je weet waar je geld zich bevindt, kan je een weloverwogen keuze maken over hoe jij wil dat je geld in de toekomst zal worden gebruikt. Je kan aan je bank vragen dat je geld in andere zaken wordt geïnvesteerd, of je kan ervoor kiezen je geld te verplaatsen naar een bank waar je je beter bij voelt. Gebruik hiervoor deze handige tool: Overstappen van bank

LITERATUUR

https://www.bankroute.be/nl/

Banktrack.org

http://bankwijzer.be/nl/bankwijzer/themas/

http://moveyourmoney.be/